„Új mini bölcsőde kialakítása Felsővadász településen”

TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00022

 

  • a kedvezményezett neve: FELSŐVADÁSZ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
  • a projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00022
  • a projekt címe: Új mini bölcsőde kialakítása Felsővadász településen
  • a szerződött támogatás összege: 92 653 622
  • a támogatás mértéke: 100%
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.30.

 

  • a projekt tartalmának bemutatása:


A településen egyre több szülő igényelné a bölcsődei ellátást, azonban e szolgáltatás jelenleg nem elérhető Felsővadász településen. A település vezetése úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be bölcsődei szolgáltatás kialakítására. A településen így egy új két csoportos mini bölcsőde létesülne, mely összesen 14 férőhelyes.

A projekt keretében megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek közül az B) új mini bölcsődei szolgáltatás létrehozása a cél, új épület építésével.

A kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek közül az akadálymentesítése, az energiahatékonysági szempontok érvényesítése, valamint a nyilvánosság biztosítása releváns e projekt keretében.

Felsővadász a Ady Endre utcán, a 70/3 és 70/4 helyrajzi számú ingatlanokon kívánja az új bölcsődét kialakítani, melyek az önkormányzat 100%-os tulajdonában vannak. A két helyrajzi szám összevonásra fog kerülni, melynek ügyintézését az Önkormányzat folyamatba helyez.
A tervezési terület a településen áthaladó út mellett, településközponti terület szélén található. A területtől nem messze található az óvoda. A terület jelenleg üres.

A tervezendő bölcsőde, melegítőkonyhás kialakítású, főzőkonyha közelben biztosított.

Az épület, földszintes, magastetős kialakítású. Az Ady Endre út felől van főbejárata, gazdasági bejárata. Az északi oldalon lettek elhelyezve a szociális és kiegészítő helyiségek, valamint a melegítő konyha. A gondozási egység a déli és keleti oldal felé nyílik. A gondozási egységhez tartozó játszóudvar, kert területe körbekerített, átjárás a területen nem történik.

Az épület akadálymentesen megközelíthető, akadálymentes parkoló és további két parkoló az épület előtt lesz elhelyezve. A sík terület miatt rámpa nem készül, az épület padlóvonala az útkorona szintig emelendő. A kialakuló kisebb szintkülönbségek, tereprézsűvel csatlakoznak a környező területekhez.

Az épület előtere babakocsi tárolására is alkalmas méretű. Az előtérből nyílik a gyermeköltöző, ahonnan az épület szinte valamennyi helyisége elérhető: a két csoportszoba, a gyermek vizesblokk, szülői akadálymentes WC, személyzeti öltöző, személyzeti szoba, valamint a melegítőkonyha tálalója. A csoportszobákhoz terasz csatlakozik. A terasz egy része fedett kialakítású. A gyermek vizesblokk a két csoportszoba között kapott helyet, mindkét szobából, valamint az öltözőből is megközelíthetően.

A melegítőkonyhai blokk külön bejárattal készül. Előteréből a melegítőkonyhán kívül dolgozói mosdó-öltöző-WC és hulladéktároló nyílik. A konyhával egy légtérben, de elkülönítetten került kialakításra a tálaló. A tálalóból kétmedencés mosogató nyílik. A melegítőkonyhában a csecsemők étkeztetéséhez szükséges eszközök mosogatására mosogatót, tároló egységet terveztünk be.

Takarítószer tároló az akadálymentes WC-ből nyílik, működési idő alatt zárt ajtóval.

Elhelyezendő tároló száma 1 db 4 állásos, amely nyitott kialakítású, a gyalogos bejárat mellett kapott helyet.

A településen nincs vezetékes gázellátás. Az épület fűtése központi fűtéssel történik. Tervezett kazán elektromos kazán, hőleadó felület radiátor. A HMV termelést elektromos bojler biztosítja. Tűzhelyek elektromos rendszerűek. Az épület elektromos hálózatra csatlakozik, valamint napelemes saját energiaellátás is be lett tervezve.

Az épületben kamera és riasztó rendszer kiépítését terveztük.

A játszókertet a gazdasági udvartól kerítéssel és élősövénnyel kell leválasztani. A kerítés 1,20 m magas, függőleges osztású, kerítéselemek között 8 cm távolsággal.

Az udvar nagyrész füvesített területű. Kialakításáról, illetve pótlásáról gondoskodni kell. Fásítani a területnek legfeljebb 25%-át lehet, amelynél a lombkorona nagysága a mértékadó felület. A fásítást jelen projektben nem tervezzük, az önkormányzat későbbiekben fokozatosan valósítja meg.

A kertben kerülnek elhelyezésre a gyermekjátékok, homokozó.

A bölcsőde kialakítására a településen napjaink igényeként merült fel a lakosság részéről, ugyanis a településen jelenleg sem magánbölcsőde, sem családi napközi nem található, így a hároméves kor alatti gyermekek napközbeni ellátása és gondozása, illetőleg nevelése nem biztosított. A beruházás főbb célkitűzései az alábbiak szerint foglalhatók össze: - a településen 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátása, gondozása intézményi keretek között.